Sinop’un yöresel tatlarına bir yenisi eklendi

caysezonadamga

Sinop’un yöresel lezzetlerine yeni bir ekleme yapıldı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin akademisyenleri tarafından yürütülen ortak bir akademik çalışma sonucunda, Sinop’ta yetişen kestane ağaçlarının çiçeklerinden elde edilen çayın kestane balından yaklaşık 40 kat daha fazla antioksidan içerdiği ortaya çıktı. Ağaçtan düşen çiçeklerin toplanmasıyla elde edilen bu çayın, kestane üretimini olumsuz etkilemediği vurgulandı.

Ihlamur ve kestane balını andıran yumuşak ve tatlı tadıyla beğeni toplayan Kestane Çiçeği Çayı, Sinop’un doğal lezzetlerinden biri olarak önümüzdeki turizm sezonunda değer yaratması beklenmektedir.

Kestane balından 40 kat fazla antioksidan içeriyor

Kestane balından tam 40 kat daha fazla sağlık faydası sunan Kestane Çiçeği Çayı, geçen yıl dönemin İl Göç İdaresi Müdürü Muhammed Emin Altun tarafından gündeme getirilmiş ve Vitrin Haber’de büyük ilgi görmüştü.

Sinop’un yeni yöresel lezzeti Kestane Çiçeği Çayı, bugün tarihi Yalı Kahvesi’nde düzenlenen bir etkinlikle resmi olarak tanıtıldı. 1992 yılından bu yana kestane üretimine odaklanan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, etkinlikte yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “1992 yılında Sinop’ta başladığımız kestane çalışmalarında bugün belirli bir noktaya geldik. Sadece çeşitlendirme değil, kestanenin çeşitli ürünlerini geliştirmek için de çalışmalar yaptık.”

“Bu bağlamda kestane çiçeklerinden çay elde etmek için çalışmalar yaptık ve üniversitemizdeki mühendislik fakültesi hocaları ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’ndeki akademisyenlerle gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmalar sonucunda, kestane çiçeğindeki antioksidan miktarının kestane balından onlarca kat daha fazla olduğunu keşfettik.

Bu nedenle bu gerçekten bir hazine. Sağlık açısından harika bir gelişme. Bu bilgi ışığında artık kestane bir tıbbi bitki haline gelme yolunda ilerliyor. Bu yüzden insanlara bunu tanıtmak, önermek ve çayın kullanımını yaygınlaştırmak için elimizden geleni yapmalıyız.

Çok ilginç bir bulgu var. 20 kilo kestane üreten bir ağaç, 40, 50, 60 kilo kestane çiçeği veriyor. Ve biz kestane çiçeğini ağaçtan değil, hemen yere düştüğünde topluyoruz.

Biz Sinop’un Türkiye’de kestane konusunda lider bir il olmasını istiyoruz. Bu konuda Sayın Valimizden daha güzel ve yenilikçi çalışmalar bekliyoruz.”

Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Kestane Çiçeği

Exit mobile version