Üreticilere Kuraklıkla Mücadele Stratejileri Anlatıldı
Boyabat Kaymakamlığı’nda düzenlenen etkinlikte, Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu, tarım üreticilerine kuraklıkla mücadele konusunda önemli bilgiler verdi.
Baloğlu, sunumunda kuraklık kavramını açıklarken, buğday, çeltik ve diğer bitkiler üzerinde kuraklık stresinin etkileri, verim ve kalite üzerindeki sonuçlar, kuraklıkla başa çıkma yöntemleri, örnek başarı hikayeleri, gelecek beklentileri gibi konuları ele aldı.
Katılımcıların sorularını yanıtlayan Baloğlu’na Kaymakam Enver Yılmaz tarafından teşekkür edilerek plaket takdim edildi.
Kaymakam Yılmaz, konuşmasında 2024 yılının kuraklıkla geçtiğini belirterek, çeltik üretiminde Alternatif Islatma ve Kurutma (AWD) yönteminin su tasarrufu sağlayarak verimi artıracağını ve maliyetleri düşüreceğini vurguladı.
Yılmaz, “Sondaj kuyularından çıkardığımız suyu AWD yöntemiyle kullanırsak elektrik faturalarımız azalır. AWD yöntemi sayesinde çeltik tarlasındaki su seviyesini düşürerek verimliliği artırabiliriz. Geçen yıl bazı köylerde uyguladığımız bu yöntem olumlu sonuçlar verdi. Üreticilerimizin tereddüt etmemesi ve uygulamayı görmesi önemli. Kuraklığa karşı en etkili çözüm yolu budur. Bahane üretmeyi bırakmalıyız.” dedi.
Toplantıya Belediye Başkanı Hasan Kara, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı, Sinop İl Genel Meclisi Üyesi İsa Bağcı, Boyabat Muhtarlar Derneği Başkanı Halil Doğramacı, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Kaynak: Vitrinhaber.Com